fbpx
AjankohtaistaTiedotteet

Turun yliopiston rehtori Kalervo Väänänen Saaristomeren kestävän kehityksen selvityshenkilöksi

Centrum Balticum -säätiö on kutsunut Turun yliopiston rehtorin Kalervo Väänäsen selvityshenkilöksi 1.8.2019 alkaen. Tehtävänä on laatia kestävän kehityksen suunnitelma Saaristomeren alueelle.

– Saaristomeri on maailmanluokan luonto-, kulttuuri- ja matkailukohde, jonka elinvoima on uhattuna. Selvityksen johtopäätösten myötä määrittelemme keinot ja toimenpiteet Saaristomeren pelastamiseksi, sanoo Centrum Balticumin hallituksen puheenjohtaja Aleksi Randell selvityshenkilön tehtävästä.

Centrum Balticum -säätiö edistää Itämeren alueen kulttuurin, tieteen, elinkeinoelämän, ympäristön, julkisen vallan ja kansalaistoiminnan yhteistyötä alueellisella, valtakunnallisella ja kansainvälisellä tasolla sekä tukee Itämeren alueeseen liittyvää tiedotus-, koulutus- ja hanketoimintaa.

Osana Centrum Balticumin ja sen Saaristomeren Suojelurahaston työtä professori Väänänen laatii 30.6.2020 mennessä selvityksen Saaristomeren alueen kestävästä kehityksestä sekä sen edellyttämistä toimenpiteistä.

– Professori Väänäsen vankka tietämys ja kiinnostus Saaristomeren moninaisiin kysymyksiin auttaa luomaan selkeän ja ymmärrettävän näkemyksen, jonka pohjalta voidaan ehdottaa konkreettisia toimenpiteitä. Saaristomeren tilan parantamiseksi vaaditaan pitkäjänteistä työtä ja yhteistä tahtotilaa, joiden toteutumista selvityksemme tukee, Randell kertoo.

– Olemme iloisia ja annamme erityistä arvoa sille, että rehtori Väänänen on ottanut kutsun vastaan ja ryhtyy Saaristomeren selvityshenkilöksi.

Uusia avauksia Ainutlaatuisen Saaristomeren hyväksi

Centrum Balticum -säätiö käynnisti maaliskuun lopussa viisivuotisen Ainutlaatuinen Saaristomeri
-operaation, joka tähtää alueen tunnettuuden ja arvostuksen kasvattamiseen. Sen tavoitteena on myös edistää Saaristomeren puhtautta eri tavoin parantavia tekoja.

Aleksi Randell korostaa, että Kalervo Väänäsen tekemä selvitystyö ja Ainutlaatuinen Saaristomeri
-operaatio täydentävät erinomaisella tavalla toisiaan.

– Saaristomeri on merkittävä, suomalainen pääoma. Pitämällä parempaa huolta sairastavasta Saaristomerestämme luomme merkittäviä taloudellisia ja yhteiskunnallisia vaikutuksia ja edistämme alueen vetovoimaisuutta niin asukkaiden kuin matkailijoidenkin silmissä.

Lisätiedot:

Aleksi Randell
puheenjohtaja
Centrum Balticum -säätiö
puh. 0400 500 822
aleksi.randell@rakennusteollisuuus.fi

Kalervo Väänänen
rehtori
Turun yliopisto
puh. 040 701 1303
kvaana@utu.fi

Maailmassa ainutlaatuinen 41 000 saaren Saaristomeri on idylli vailla vertaa. Pinnan alla on kuitenkin meri, joka on vakavasti sairas. Operaatio Saaristomeri 2019–2023 -kampanjan tavoitteena on lisätä Saaristomeren tunnettuutta ja arvostusta ja edesauttaa konkreettisia toimenpiteitä ja poliittisia päätöksiä Saaristomeren pelastamiseksi. Operaation on käynnistänyt Centrum Balticum -säätiö ja sen toteutuksesta vastaa Veijonen Consulting Oy.

www.ainutlaatuinensaaristomeri.fi