fbpx
Näkökulmia

Maankohoamista, merisumua ja kopterikuvausta

Toukokuinen kuvausretki neljän kuvaajan voimin kohdistui Saaristomeren ulkosaaristoon, Trunsön saarelle. Säätiedotukset ennakoivat melko epävakaata säätä ja tuulisessa kelissä ajelimme rauhassa läpi Saaristomeren. Nauvon pysähdyksen jälkeen vastaan ei tullut yhtään venettä. Vesilintuja näkyi kohtalainen määrä: alleja noin 1 500 ja haahkojakin useita satoja.

Retken yhtenä tavoitteena oli tutustua saareen ja testata juuri hankittua kuvauskopteria, jonka ominaisuuksista olin kuullut lähes pelkkää hyvää. Saari on kasvillisuudeltaan monipuolinen ulkosaariston kohde, josta löytyy kalliorantaa, metsää, kanervanummea ja niittyä. Saaren linnusto on sekoitus ulko- ja sisäsaariston lintulajistoa.

Saari oli aiemmin ympärivuotisesti asutettu, mutta nykyään saarella ei ole enää vakituisia asukkaita. Trunsön asukkaat elivät satojen vuosien ajan kalastamalla sekä hylkeitä ja vesilintuja pyytämällä. Peruselintarvikkeiden saamiseksi saarella pidettiin muun muassa lehmiä, lampaita ja kanoja. Vielä nykyäänkin saarella laiduntavat kesälampaat.

Trunsön korkeimmalla kohdalla on kolmiopiste, jonka korkeus on 20,2 metriä meren pinnasta. Kolmiopiste on merkitty maastoon puisella kolmiotornilla. Kolmiotornin tuntumassa saaren koillisosassa on Kummelbergin rinteillä laajoja muinaisrantoja. Nämä myös pirunpelloiksi kutsutut kivikot ovat todisteita maankohoamisesta. Kivikot ovat syntyneet maankohoamisen alkuvaiheissa, kun Trunsön saari nousi esiin veden alta. Nykyistä paljon korkeammalla ollut merenpinta ja sen aallot huuhtoivat silloisilta rannoilta hienomman maa-aineksen pois, mutta painavammat kivet ja lohkareet jäivät paikoilleen muodostaen rantavallin. Sama prosessi jatkuu nykyisilläkin rannoilla vesirajassa ja uusia kivisiä rantoja syntyy. Tuhansien vuosien kuluttua ne ovat muinaisrantoja, kaukana maalla sijaitsevia kivikoita.

Epävakaat säät ovat monesti luontokuvaajalle hyvä asia. Valot ja tunnelmat muuttuvat nopeasti. Tällä retkellä merisumu toi uutta elementtiä maisemaan, ja hyvin toimivalla kuvauskopterilla harjoittelimme sekä valokuvausta että videokuvausta.