fbpx

Saaristomeri on
maailmassa ainutlaatuinen

Saaristomeri sijaitsee Itämeren kainalossa, kokonaisuudessaan Suomen alueella. Se ulottuu lounaisrannikolta Ahvenanmaan länsipuolelle ja Pohjois-Itämereltä Selkämerelle. Saaristomeri on kokonsa, geologiansa, luontonsa ja historiansa näkökulmasta täysin ainutlaatuinen paikka maapallolla ja kiistatta Suomen tärkeintä luontopääomaa.

Se on myös vakavasti sairas.

Ainutlaatuinen koko

Saaristomeren alueella on yli 41 000 saarta ja se on saarimäärältään maailman suurin. Tiesitkö, että jokaisella saarella ja luodolla on nimi?

Ainutlaatuinen geologia

Lähes 2000 miljoonaa vuotta vanha kallioperä nousee poikkeuksellisen vähän merenpinnan yläpuolelle. Siksi saaristo on ainutlaatuisen rikkonainen ja siihen kuuluu enemmän saaria ja luotoja kuin missään muualla maailmassa.

Ainutlaatuinen luonto

Jylhiä kallioita ja vehreitä niittyjä, satumaisia lehtoja, vedenalaisia kanjoneita ja kraatereita ja vaikka mitä muuta. Saaristossa esiintyy runsas kokoelma erilaisia luontoympäristöjä, joista jokainen kuhisee elämää ja suojaa useita uhanalaisia lajeja. Luonnon monimuotoisuuden vuoksi Saaristomeren monimuotoisuus on Suomen korkein.

Ainutlaatuiset vuodenajat

Saaristomerellä on 8 vuodenaikaa, sillä vuodenkierron vaiheet korostuvat saaristoympäristössä. Valon vaihtuessa ja lämpötilan muuttuessa luonnonvoimat vaikuttavat kaikkiin elementteihin ja tutut vuodenajat saavat uusia vivahteita.

Ainutlaatuinen perinnemaisema

Saaristomeri on kudelma jääkauden muovaamaa luontoa ja vuosisataisen ihmisvaikutuksen synnyttämiä perinnemaisemia. Karjanpito on muokannut saariston maisemaa ehkä enemmän kuin ihminen muilla toimillaan. Mm. maanviljelyn tuloksena veteen ajautuneet ravinnehuuhtoumat taas muuttavat vesiluontoa.

Ainutlaatuinen elämäntapa

Joissain Saaristomeren kylissä on edelleen ympärivuotisia asukkaita. Vaikka perinteiset saaristolaiselinkeinot ovat hiipuneet, siellä täällä toimeliaisuus on vireää. Matkailu pitää yllä toivoa saariston säilymisestä asuttuna.

Vakavasti sairas Saaristomeri

Saaristoon huuhtoutuvat Varsinais-Suomen savimaiden läpi virtaavat joet, jotka kantavat maaperän ravinteita mukanaan. Kasvavien kaupunkien jätevesien, teollisuuden päästöjen ja etenkin maatalouden ravinnehuuhtoumien merkitys vesiluonnolle on ollut dramaattinen. Sinilevälautat kukkivat, pinnan alla vesi samenee ja rehevöityy, auringonvalo ei ulotu kyllin syvälle ja elämä tukehtuu. Ilmastonmuutoksen myötä äärimmäiset sääilmiöt pahentavat tilannetta entisestään. Koko meren ekosysteemi kärsii. Operaatio Ainutlaatuisen Saaristomeren tavoitteena on puhdas Saaristomeri tuleville sukupolville.