fbpx

Toimintaraportti 2021

Vuosi 2021 oli vahvan etenemisen vuosi. Saaristomeren tärkeys tunnustettiin politiikan päättäjien keskuudessa. Tärkeä etappi oli, että valtioneuvosto päätti yksimielisesti Saaristomeriohjelman perustamisesta huhtikuussa. Vuoden päätteeksi saimme maa- ja metsätalousministeri Jari Lepältä sekä ympäristöministeri Emma Karilta vahvan viestin siitä, että Saaristomeriohjelmaan on sitouduttu ja Saaristomerestä pidetään huolta.

Turussa, 31.1.2022

Kari Veijonen, Jaakko Ruola & Kalervo Väänänen

VOIT HALUTETESSASI MYÖS LADATA TÄMÄN RAPORTIN PDF-MUODOSSA

Julkaisimme 24.12.2020 Turun Sanomissa uuden vuoden tervehdyksen Saaristomerelle. 2020 lopulla Operaatiossa mukana oli jo suuri määrä vaikuttajia: yksityishenkilöitä, yrityksiä ja yhteisöjä. He kaikki vievät viestiä eteenpäin omille sidosryhmilleen: Saaristomeri on pelastettava ja tuleva vuosi 2021 on tärkeä.

Tammi-Helmikuu

Tilanneanalyysin, strategian ja toimintasuunnitelmien hiomista. Yhteyksiä, keskusteluja, palavereita päättäjien ja avainvirkamiesten kanssa.

Maaliskuu

Operaation valmistelema esitys Sanna Marinin hallitukselle 26.3.2021 tavoitteena, että valtioneuvosto käsittelisi ja päättäisi puoliväliriihessään huhtikuussa Saaristomeri ohjelman perustamisesta.

Huhtikuu

Viime hetken vetoomus valtioneuvostolle 13.4.2021, jossa toivoimme hallituksen yksimielistä päätöstä ja lähetimme liitteenä muun materiaalin ohessa oheisen varsinaissuomalaisten asiaamme tukevien henkilöiden adressin.

HUHTIKUUN VALTIONEUVOSTON YKSIMIELINEN PÄÄTÖS 29.4.2021

Seuraavassa Ympäristöministeriön ja Operaation tiedotteet valtioneuvoston päätöksestä Saaristomeriohjelman perustamisesta.

Touko-Kesäkuu

Neuvotteluja ja yhteistyökeskusteluja hallituksen päätöksen johdosta mm. ympäristöministeriön, ELY-keskuksen johdon ja maakuntajohdon kanssa.

Järjestyksessään ensimmäisen Saaristomeren Huippukokouksen valmistelua tehtiin alati muuttuvien koronahaasteiden ympäristössä. Lopulta kuitenkin Huippukokouksemme saatiin onnistuneesti järjestettyä, vaikka esimerkiksi yhteistyösuunnitelmat Naantalin Musiikkijuhlien In Honorem Maris -päivän osalta kaatuivat koronaan.

KESÄN VIESTINTÄKAMPANJA

Kesän aikana toteutimme yhteistyökumppaniemme kanssa viestintäkampanjan Turun Sanomissa, Maaseudun Tulevaisuudessa ja Suomen Kuvalehdessä.
Lisäksi toimitimme juhannuskirjeen valtionneuvostolle.

Elokuu

Eduskuntaan syntyi kaikkia eduskuntapuolueita edustava kansanedustajien Saaristomeriryhmä, jonka julkistaminen tapahtui 30.8.2021. Olimme alusta alkaen yhteistyössä ja sovimme valmistelevamme ensimmäistä yhteistä tilaisuutta syksyn aikana.

KESKUSTELU JA ALOITE SAARISTOMERI-OHJELMAN SEURANTARYHMÄSTÄ

Valtioneuvosto päätti 29.4. asettaa Saaristomeriohjelman edistymiselle ja usean eri ministeriön yhteistyölle ministeritason seurantaryhmän. Pyrimme kiirehtimään asiaa ja kun kuulimme ministeri- ryhmälle mahdollisesti kutsuttavan asiantuntijajäseniä, teimme asiasta aloitteen asiaa esittelevälle ympäristöministeri Krista Mikkoselle 30.8.2021.

Syys-lokakuu

Syys–lokakuussa kävimme yhteistyökeskusteluja niin loppuvuodesta kuin tulevista
kahdesta keskeisen tärkeästä vuodesta 2022–2023.
Hyvän yhteistyön henki vahvistui koko vuoden ajan avainpäättäjien, Varsinais-Suomen liiton johdon, Varsinais-Suomen ELY-keskuksen johdon, MTK:n niin valtakunnan kuin Varsinais-Suomen johdon ja useitten alueemme merkittävimpien yritysten johdon kanssa. Ilolla voimme myös todeta, että yhteistyö vahvistui ja konkretisoitui maamme johtavien Itämeren puolustajien John Nurmisen säätiön ja Baltic Sea Action Groupin johtojen kanssa. Syyskuussa sovimme myös eduskunnan kansanedustajien Saaristomeriryhmän kanssa yhteisistä tilaisuuksista loppuvuotena 2021 sekä keväällä 2022.

Marraskuu

SAARISTOMERI EI VOI ENÄÄ ODOTTAA -SEMINAARI

Marraskuu oli Operaatiolle vilkas kuukausi.
Järjestimme yhteistyössä kuluneen vuoden aikana merkittävästi kasvaneen vaikuttajaverkostomme kanssa seminaarin tuliterän Scandic Hotel Hamburger Börsin tiloissa 17.11.2021.

SAARISTOMERI KUNTOON -SEMINAARI

Järjestimme yhteistyössä kansanedustajien Saaristomeriryhmän kanssa eduskunnan Pikkuparlamentin auditoriossa seminaarin, jossa erityisaiheena oli Suomen CAP-toimeenpanosuunnitelma EU:lle. Toisena kärkenä oli asiantuntijoittemme professorien Kalervo Väänäsen ja Ilari Sääksjärven puheenvuorot ja Operaatiomme toiminnan esittely.

Eduskunnan tilaisuudessa luovutettiin Adressi valtioneuvostolle, jonka puolesta sen otti vastaan maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä. Luovutuspuheen piti Raisio Oyj:n toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi ja luovuttajina hänen ohellaan olivat maakuntajohtaja Kari Häkämies, Turun yliopiston rehtori Jukka Kola, MTK:n Varsinais-Suomen toiminnanjohtaja Paavo Myllymäki sekä Kesko Oyj:n Lounais-Suomen aluejoh- taja Lauri Inna. Adressin oli allekirjoittanut 21 alueemme vaikuttajaa mukaanlukien Operaatio Ainutlaatuisen Saaristomeren ydintiimi. Adressin teema oli ”Maailman puhtain ruoka ja maailmassa ainutlaatuinen Saaristomeri”.

Joulukuu

Valtioneuvosto teki tärkeitä pitkävaikutteisia päätöksiä kokouksessaan 16.12.2021. Päätökset koskettavat läheisesti Saaristomeren tulevaisuutta. Julkistamisen yhteydessä molemmat avainministerit, maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä sekä ympäristöministeri Emma Kari korostivat, että Saaristomeriohjelmaan on sitouduttu ja Saaristomerestä pidetään huolta.

HYVÄN UUDEN VUODEN 2022 LUPAUS

Julkaisimme uuden vuoden Saaristomeren viestinä varsinaissuomalaisille päättäjille ja asukkaille oheisen kokosivun ilmoituksen Turun Sanomissa 31.12.2021.

Yhteistyössä kuluneen vuoden yhteistyökumppanien ja Saaristo-meren vaikuttajaverkostomme jäsenten kanssa.

Tammikuu 2022

Hyvä uutinen Saaristomerelle heti uuden vuoden aluksi. Maakuntahallitus kutsui yksimielisellä päätöksellään kokouksessaan 24.1.2022 Kalervo Väänäsen selvityshenkilöksi, tehtävänä selvittää Saaristomeren tilan parantamiseen tähtäävää organisoitumista.

ADVISORY BOARDIMME KOKOONTUI 1.2.2022

Operaation Ainutlaatuisen Saaristomeren pääyhteistyökumppanien Advisory Boardin kokouksessa keskusteltiin alkaneen vuoden yhteistyöstä ja Operaation strategiasta ja tavoitteista 2022–2023. Kuvassamme kuuntelemme kokouksemme etävieraan, vuorineuvos Reijo Karhisen esitystä kiertotalouden ratkaisevasta merkityksestä ekologisessa jälleenrakentamisessa. Luonnonvarojen kulutus on tullut tiensä päähän. Ympäristöhaasteisiin vastaaminen tulee olemaan tärkein talouskasvun ajuri maailmassa. Karhinen puhui myös miten suomalainen ruoka tekee hyvää – meille kaikille. Reijo Karhisen vahvaa puheenvuoroa kuuntelemassa oikealta Jaakko Ruola, toimitusjohtaja Matti Nyfors Munax Oy:stä, toimitusjohtaja Juha Helokoski ja kaupallinen johtaja Torsti Hurmerinta Eckes Granini Finland Oy:stä, toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi Raisio Oyj:stä, toimitusjohtaja Olli Aakula LähiTapiola Varsinais-Suomesta, Kalervo Väänänen, kauppaneuvos Olli-Pekka Saario Osuuspankista ja Operaation markkinointipäällikkö Lotta Bastman.

Turussa, 31.1.2022

Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri

Kari Veijonen
Projektijohtaja
kari.veijonen@veijonenconsulting.fi
0500 824 605

Jaakko Ruola
Sisältöjohtaja
jaakko.ruola@kolumbus.fi
0400 317 585

Kalervo Väänänen
Saaristomeren selvityshenkilö