Varsinaissuomalainen Saaristomeren vaikuttajaryhmä kävi eduskunnassa 25.11.2021. Siellä pidettiin Saaristomeri-seminaari ja luovutettiin ministeri Jari Lepälle Saaristomeri-addressi. Se sai ministeriltä erittäin suotuisan vastaanoton. Tästä on hyvä jatkaa.
Tutustu addressin sisältöön, luovuttajiin ja allekirjoittajiin tästä.
Addressin sisältö
Arvoisa maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä,
Adressimme tavoitteena on
– Ravinteiden kiertotalouteen siirtymisen edistäminen Suomessa
– Kiertolannoitemarkkinoiden synnyn edistäminen ja tuotekehitys
– Maailman puhtaimman suomalaisen ruoan, ruoan alkutuotannon ja elintarviketeollisuutemme brändin vahvistaminen
– Tukea Saaristomeren puhdistumisprosessin käynnistymistä valtioneuvoston kevään 2021 kehysriihessä yksimielisesti päättämän Saaristomeriohjelman tavoitteiden mukaisesti
ADRESSI VALTIONEUVOSTOLLE 25.11.2021
Maailman puhtain ruoka ja maailmassa ainutlaatuinen Saaristomeri
Varsinais-Suomeen on keskittynyt vahva ruoan alkutuotanto ja ruokaa valmistava teollisuus. Samoin alueella on
yksi Suomen kansallisaarteista, maailmassa ainutlaatuinen Saaristomeri.
Saaristomeren selvityshenkilön, Turun yliopiston emeritus rehtorin, Kalervo Väänäsen selvitystyön mukaan
Saaristomeren valuma-alue ja Saaristomeri muodostavat yhdessä ekosysteemin, jossa on alueen tarpeeseen ja meren kantokykyyn nähden liikaa ravinteita. Tilanteen jatkuessa nykyisellään liika ravinnekuormitus johtaa
Saaristomeren tilan pahenemiseen ja meren pohjan ja ajan myötä koko meren kuolemaan.Professori Väänäsen ratkaisumallin mukaan alueella olevat liiat ravinteet tulee saada kiertoon ja mieluiten viedyksi pois alueelta. Toimia meren tilan parantamiseksi on tehty runsaasti eri sektoreilla, mutta nämä toimet eivät ole olleet riittäviä.
Varsinais-Suomessa on vahva tahtotila ja nyt tarvitaan riittävät panostukset ravinteiden kiertotalouteen siirtymiselle.
Me allekirjoittaneet näemme sen, miten tärkeitä koko Suomelle ja erityisesti Varsinais-Suomelle ovat
maailman puhtain ruoka ja ainutlaatuinen, puhdas Saaristomeri. Ravinteiden tehokkaan kierrätyksen avulla molemmat tavoitteet, puhdas ruoka ja puhdas Saaristomeri, ovat tulevaisuudessa mahdollisia.
Me alueen toimijat olemme valmiita antamaan oman vahvan panoksemme yhdessä valtiovallan tuella toteutettavalle kokonaisratkaisulle.
CAP-ratkaisut ovat loppusuoralla. Pidämme erittäin tärkeänä, että nyt tehtävät ratkaisut tähän liittyen ovat sellaisia,
että ne edesauttavat ravinteiden kiertotalouteen siirtymistä ja Saaristomeren puhdistumisprosessin käynnistymistä
pääministeri Marinin hallituksen puoliväliriihessä tehtyjen päätösten mukaisesti.
Helsingissä 25. marraskuuta 2021
Addressin luovuttajat
Pekka Kuusniemi, toimitusjohtaja, Raisio Oyj
Kari Häkämies, maakuntajohtaja, Varsinais-Suomen liitto
Jukka Kola, rehtori, Turun yliopisto
Lauri Inna, aluejohtaja, Kesko Oyj
Paavo Myylymäki, toiminnanjohtaja, MTK Varsinais-Suomi
Addressin allekirjoittajat
Olli Aakula
Toimitusjohtaja, LähiTapiola, Varsinais-Suomi
Minna Arve
Pormestari, Turun kaupunki
Juha Helokoski
Toimitusjohtaja, Eckes Granini Oy
Tero Hemmilä
Toimitusjohtaja, HKScan Oyj
Kari Häkämies
Maakuntajohtaja, Varsinais-Suomen liitto
Lauri Inna
Aluejohtaja, Lounais-Suomen Kesko
Pekka Jokisuu
Toimitusjohtaja, Kultaranta Resort Oy
Jukka Kola
Rehtori, Turun yliopisto
Pekka Kuusniemi
Toimitusjohtaja, Raisio Oyj
Mikael Lindfelt
Vt rehtori, Åbo Akademi
Laura Leppänen
Kaupunginjohtaja, Naantali
Paavo Myllymäki
Toiminnanjohtaja, MTK-Varsinais-Suomi
Patrik Nygrèn
Kaupunginjohtaja, Parainen
Panu Routila
Hallituksen puheenjohtaja, Oriola Oyj
Jaakko Ruola
Sisältöjohtaja, Ainutlaatuinen Saaristomeri
Olli-Pekka Saario
Toimitusjohtaja, OP Turun Seutu
Heikki Salmela
Hallituksen puheenjohtaja, Burger-In Oy
Vesa Taatila
Rehtori, Turun Ammattikorkeakoulu
Janne Torikka
Toimitusjohtaja, Munax Oy
Kari Veijonen
Projektijohtaja, Ainutlaatuinen Saaristomeri
Kalervo Väänänen
Rehtori, emeritus, Turun Yliopisto