fbpx
AjankohtaistaTiedotteet

Saaristomeri pois Helcomin Hot Spot -listalta vuoteen 2027 mennessä

Hallitus on puoliväliriihessä tehnyt tärkeän päätöksen käynnistää Saaristomeri-ohjelman. Sen tavoitteena on saada merialue pois Helcomin Hot Spot -listalta vuoteen 2027 mennessä. Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri on erittäin tyytyväinen hallituksen päätökseen, jolla turvataan Saaristomerelle puhtaampi tulevaisuus.

Saaristomeri on maailmassa ainutlaatuinen alue, jonka luonto on Suomen monimuotoisinta. Se on yli 40 000 saarineen maailman suurin saaristo. Meri on myös osa UNESCON globaalia biosfäärialueiden verkostoa.  Alueen tila on jo vuosia heikentynyt rehevöitymisen vuoksi.

– Tavoitteenamme on ollut lisätä kansallisaarteemme Saaristomeren tunnettuutta ja työskennellä sen puhtaan tulevaisuuden puolesta. Kahden ja puolen vuoden uurastamisen jälkeen olemme saavuttaneet tärkeän välietapin. Olemme erittäin tyytyväisiä hallituksen päätökseen, kertoo operaation projektijohtaja Kari Veijonen.

Saaristomeri-ohjelmalle perustetaan seurantaryhmä

Ohjelmalle perustetaan korkean tason seurantaryhmä, jonka tehtävänä on valvoa Saaristomeri-ohjelman tiekartan etenemistä, koordinoida Saaristomeren tilan parantamiseksi työskentelevien tahojen toimenpiteitä ja niiden vaikuttavuutta.

Hallituksen päätöstä pohjusti professori Kalervo Väänäsen operaatiolle laatima Saaristomeren puhtaan tulevaisuuden toimenpidesuunnitelma. Suunnitelma perustuu pitkälti kiertotalouteen.

– Päätös luo nyt edellytykset Saaristomeren tilan kääntämiseen terveeseen suuntaan. Samalla vahvistuvat alueen monet tulevaisuuden potentiaaliset mahdollisuudet, sanoo Väänänen.

Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri on toiminut aktiivisesti eri osapuolten yhdistämiseksi koko toiminta-aikansa.

– Seminaarit ja yhteydenpito eri ministeriöiden ja poliittisten päättäjien kanssa ovat olleet hedelmällisiä ja synnyttäneet yhteisen tilannekuvan. Työ jatkuu ja nyt tarvitsemme laajan eri toimijoiden yhteistyön ja kansalaistuen kirittämään konkreettisia toimenpiteitä, sanoo sisältöjohtaja Jaakko Ruola.

Tutustu ympäristöministeriön tiedotteeseen.


Lisätiedot:

Professori Kalervo Väänänen
kvaana@utu.fi
puh. 040 701 1303

Projektijohtaja Kari Veijonen
kari.veijonen@veijonenconsulting.fi
puh. 0500 824 605

Sisältöjohtaja Jaakko Ruola
jaakko.ruola@kolumbus.fi
puh. 0400 317 585