fbpx
TapahtumatYleinen

Saaristomeren huippukokous Naantalissa 17.6.2022

Perjantaina 27.6. pidettiin Saaristomeren Huippukokous Naantalin Kaivohuoneella. Pääasiana Saaristomeren tulevaisuus. Puhumassa 25 vaikuttajaa ja asiantuntijaa. Yhteisenä tahtotilana Saaristomeren pelastaminen, maamme hallituksen perustaman Saaristomeriohjelman nyt julkaistun tiekartan toimenpiteiden ripeä käynnistyminen ja jatko seuraavan hallitusohjelman päätöksin 2023 – 2027. 

Perjantaina meitä oli Kaivohuonella 150 osanottajaa. Lisäksi katsojat ja kuulijat läppäreineen ja kännyköineen kautta maan.

Huippukokouksessa esiteltiin muun muassa Saaristomeren ympäristöongelman ratkaisuun maatalouden vesiensuojelun tiekartta, jonka avulla Saaristomeren valuma-alueet saataisiin pois Itämeren pahimpien kuormittajien hot spot -listalta. Toimenpiteitä, joilla ravinnekuorma saataisiin pienenemään ja meren tila paranemaan:

  • Maanparannusaineiden (kuten kipsin) käytön laajentaminen
  • Lannan siirron edistäminen
  • Orgaanisten lannoitevalmisteiden käytön lisääminen
  • Peltojen kasvipeitteisyyden lisääminen

Toimet maksavat vähintään 18 miljoonaa euroa vuodessa. Ne rahoitetaan osin kansallisin varoin, kuten Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta, sekä EU:n rahoitusohjelmilla. Nyt on tärkeää huolehtia, että Saaristomeriasiaa pidetään pinnalla ja erityisesti että se saadaan tulevaan hallitusohjelmaan.

Huippukokouksemme jatkui perjantaina Kultarannan puistokonsertilla. Naantalin aurinko paistoi täydeltä terältä ja Club For Five & Seela Sella & Arto Noraksen johtama iso kamariorkesteri soittivat ja lauloivat suoraan sydämiimme.Päivän päätteeksi kauniita sanoja Saaristomeren parhaaksi kuulimme vielä lukuisilta osanottajilta Naantali Spa Hotellin päätöstilaisuudessamme.

Operaatiomme kiittää. Niin Huippukokouksemme esiintyjiä ja osanottajia kuin kaikkia Saaristomeren ystäviä.

Koko huippukokouksemme seminaarin kaksituntinen on nähtävissä https://www.ainutlaatuinensaaristomeri.fi