fbpx

Ajankohtaista

  • Kaikki
  • Ajankohtaista
  • Hallitusohjelma 2024-2027
  • Näkökulmia
  • Tapahtumat
  • Tiedotteet
  • Yleinen
Tavoitteemme on  syksystä 2023  alkaen ollut hallitusohjelmaa tukien edistää Saaristomeren kokonaisratkaisua siten, että Saaristomeri-pilotista syntyisi  ja skaalautuisi suomalaisen meri- ja vesiosaamisen vientiä. Esimerkkinä ja laboratoriona maailmanluokan luontokohteemme.
Kiitos Petteri Orpon hallitukselle Saaristomeren nostamisesta hallitusohjelman pilottihankkeeksi
Joukko korkean tason asiantuntijoita kokoontui Saaristomeren ja Itämeren huippukokoukseen keskustelemaan meren tämän hetken tilanteesta ja tulevaisuuden kuvasta kestävän kehityksen hengessä.
Olemme kiitollisia, että huoli saaristomeren tulevaisuudesta on monin tavoin huomioitu hallitusneuvotteluissa.
Yritysjohtajien näkemyksiä Saaristomerestä ja sen tulevaisuudesta
Saaristomeren huippukokous pidettiin Naantalin Kaivohuoneella 17.6.2022.
Katso videotallenne.
Huippukokous
Järjestimme Saaristomeren tulevaisuusillan 12.5. Logomossa yhteistyössä Turun Sanomien kanssa.
Hyvien päätösten lisäksi tarvitaan konkreettisia keinoja.
Pääyhteistyökumppanien Advisory Board pidettiin ensimmäistä kertaa 1.2.2022. Scandic Hamburger Börsissä.
Maakuntahallitus kutsui Kalervo Väänäsen 24.1. Saaristomeren selvityshenkilöksi
Saaristomeri huomioitu valtioneuvoston 16.12.2021 tekemissä päätöksissä
Varsinaissuomalainen Saaristomeren vaikuttajaryhmä kävi eduskunnassa 25.11.2021. Siellä pidettiin Saaristomeri-seminaari ja luovutettiin ministeri Jari Lepälle Saaristomeri-addressi.
17.11. Saaristomerivaikuttajien aamiaisseminaari uudessa Hamburger Börsissä
Eduskuntaan perustettu 30.8.2021 laajapohjainen Saaristomeri-ryhmä. Operaatiomme toimii yhteistyössä ryhmän kanssa.
Tule sinäkin yrityksesi tai yhteisösi kanssa mukaan. Yhdessä olemme viemässä Saaristomerta kohti puhtaampaa vuosikymmentä.
16. kesäkuuta 2021 Saaristomeren Huippukokous juhlisti maamme hallituksen 29.4.2021 tekemää päätöstä Saaristomeriohjelman ja sille asetettavan ministeritason seurantaryhmän perustamiseta.
Hallitus on puoliväliriihessä tehnyt tärkeän päätöksen käynnistää Saaristomeri-ohjelman. Sen tavoitteena on saada merialue pois Helcomin Hot Spot -listalta vuoteen 2027 mennessä. Operaatio Ainutlaatuinen Saaristomeri on erittäin tyytyväinen hallituksen päätökseen, jolla turvataan Saaristomerelle puhtaampi tulevaisuus.
Teimme kaksi Saaristomeri-aloitetta Sanna Marinin hallituksen puoliväliriiheen 21 – 22.4.2021.
Merisavu on tyypillinen haihtumissumu jota esiintyy kun ilman lämpötila on vähintään -15 astetta, kun se virtaa juuri ja juuri sulan meren yläpuolella. Suomen rannikolla sitä havaitaan tyypillisesti marras-tammikuussa.
Katso webinaarimme 19.10.2020 ja näet, mitä mieltä ministerit Krista Mikkonen, Jari Leppä ja Annika Saarikko sekä muut päättäjät ja asiantuntijat ovat Saaristomeren tulevaisuuden ratkaisuista.
Operaatio Ainutlaatuisen Saaristomeren puhtaan tulevaisuuden toimenpidesuunnitelman ja Saaristomeren Sinisen Kirjan julkistamistilaisuus webinaarina Maailman Ympäristöpäivänä 5.6.2020.
Professori Kalervo Väänäsen laatima kestävän kehityksen selvitystyö sisältää kolmiosaisen toimenpidesuunnitelman, jolla vähennetään meren ravinnekuormitusta.
Suomen kansallisaarre Saaristomeri on maailmassa ainutlaatuinen luonto- ja kulttuurikohde. Kuitenkin Saaristomereen valui nyt kolmen talvikuukauden aikana ennätysmäärä fosforia.
Ainutlaatuiseen Saaristomereemme valuu ravinteita ennätyksellisiä määriä.
Saaristomeren puhtaampi tulevaisuus on meidän kaikkien yhteinen asia.
Toivomme, että sinä ja edustamasi yritys, yhteisö tai kunta haluatte tulla mukaan perustetun saaristomerivaikuttajien verkoston jäseneksi.
Miksi Saaristomeri on niin ainutlaatuinen – ja mitä voimme tehdä sen pelastamiseksi? Käytä vajaat kolme minuuttia ajastasi ja katso uusi videomme, niin tiedät.
Moni kuvittelee, että Saaristomerellä on syksyisin märkää, pimeää ja kylmää. Niitäkin toki joskus tulee vastaan, mutta parhaimmillaan syksy on omalla tavallaan hienointa aikaa Saaristomerellä.
Ensimmäinen Saaristomeri Forum järjestettiin 10.9.2019 ja tilaisuus sai erinomaisen vastaanoton. Asiantuntija puheenvuorot lähestyivät Saaristomeren tilannetta eri näkökulmista ja paneelissa kuultiin tuoreita tulevaisuuden ideoita.
Professori Markku Ollikainen kertoo ajankohtaisesta SAVE-hankkeesta ja Saaristomeren erityisasemasta Itämeressä.
Vaikka hallitusohjelmassa ei mainita Saaristomerta nimeltä, tehostetun vesiensuojeluohjelman jatkamista sekä peltojen kipsi-, rakennekalkki- ja ravinnekuitukäsittelyjen laajentamista voidaan pitää Saaristomeren kannalta hyvänä asiana.
Merta suojellessa käytettävissä on oltava riittävän tehokkaat välineet, joilla suojelutoimenpiteiden vaikutuksia meren tilaan voidaan arvioida ja meren tilassa tapahtuvaa yleistä kehitystä seurata.
Toukokuinen kuvausretki neljän kuvaajan voimin kohdistui Saaristomeren ulkosaaristoon, Trunsön saarelle. Säätiedotukset ennakoivat melko epävakaata säätä ja tuulisessa kelissä ajelimme rauhassa läpi Saaristomeren.
Centrum Balticum -säätiö on kutsunut Turun yliopiston rehtorin Kalervo Väänäsen Saaristomeren kestävän kehityksen selvityshenkilöksi. Tehtävänä on laatia kestävän kehityksen suunnitelma Saaristomeren alueelle.
Centrum Balticum -säätiö käynnistää viisivuotisen kampanjan Saaristomeren suojelemiseksi. Operaatio Saaristomeri on kampanja, jonka tavoitteena on saada aikaan konkreettisia toimenpiteitä Saaristomeren pelastamiseksi.